Lai visi būtu viens (Jņ. 17, 21)
Dēļ šiem vārdiem esam piedzimuši,
lai nestu pasaulē vienotību.
Chiara Lubich

«Jūs jau esat tīri to vārdu dēļ,
ko Es uz jums esmu runājis»
(Jņ. 15:3).

FONTA LIELUMS  aA aA 
Dzīvības Vārds 2012.07

Jūlijs 2012

“Kam ir, tam tiks dots, un tam būs pārpilnība; bet, kam nav, tam tiks atņemts arī tas, kas tam ir.” (Mt. 13:12)

Jēzus teica šos vārdus atbildot saviem mācekļiem uz jautājumu, kāpēc viņš runā līdzībās. Viņš paskaidro, ka ne visiem ir dots zināt debesu valstības noslēpumus, bet tikai tiem cilvēkiem, kuri ir atvērti un pieņem viņa vārdus un saskaņā ar tiem dzīvo. Patiesībā ir arī daži tādi klausītāji, kuri izvēlas aizvērt acis un ausis, lai “skatītos un neredzētu un klausītos, bet nedzirdētu un nesaprastu” (Mt. 13:13). Tie ir cilvēki, kas redz un dzird Jēzu, bet netic viņa vārdiem un darbiem, kas tos apstiprina, jo viņi domā, ka jau zina visu patiesību. Šī iemesla dēļ viņi beigās zaudē pat to mazumu, kas viņiem ir.

“Kam ir, tam tiks dots, un tam būs pārpilnība; bet, kam nav, tam tiks atņemts arī tas, kas tam ir.”

Tātad, ko nozīmē šie Jēzus vārdi? Viņš mūs aicina atvērt savas sirdis Vārdam, ko viņš ir atnācis mums pasludināt, jo patiešām dzīves beigās viņš mums prasīs norēķinu par to kā mēs to esam pildījuši. Evaņģēlija teksti mums parāda, ka šī Vārda pasludināšana ir visu Jēzus vēlmju un darbu centrā. Mēs redzam viņu ejam no viena ciema uz otru, pa lielceļiem, pilsētu laukumos, laukos, mājās, sinagogās sludinot pestīšanas vēsti, uzrunājot ikvienu, bet it īpaši nabagus, pazemīgos, sabiedrības atstumtos. Viņš salīdzina savu Vārdu ar gaismu, sāli, raugu, tīklu, kas izmests jūrā, sēklu, kas iesēta laukā. Viņš dos savu dzīvi, lai tā uguns, kas ir ietverta viņa Vārdā degtu.

“Kam ir, tam tiks dots, un tam būs pārpilnība; bet, kam nav, tam tiks atņemts arī tas, kas tam ir.”

Jēzus gaida, lai Vārds, ko viņš mums ir pasludinājis, transformētu pasauli. Līdz ar to viņš nepiekrīt, ka mēs šo vārdu priekšā paliekam neitrāli, remdeni vai vienaldzīgi. Viņš neļauj šai lielajai dāvanai palikt neizmantotai. Lai pasvītrotu šo prasību, Jēzus vēlreiz apstiprina likumu, kas ir visas garīgās dzīves pamatā: ja kāds pielieto praksē viņa Vārdu, tas tiks arvien dziļāk iepazīstināts ar Jēzus valstības bagātību un ne ar ko nesalīdzināmo prieku. Turpretī, ja kāds neņem vērā viņa Vārdu, Jēzus to paņems projām un uzticēs citiem, kas nesīs tā augļus.

“Kam ir, tam tiks dots, un tam būs pārpilnība; bet, kam nav, tam tiks atņemts arī tas, kas tam ir.”

Šis Dzīvības Vārds mūs brīdina no smagas kļūdas – tas ir pieņemt Evaņģēliju, iespējams to studējot, apbrīnojot un diskutējot, bet nepielietojot to praksē. Tā vietā Jēzus gaida lai mēs pieņemtu Vārdu un praktiskā veidā iekļautu to savā dzīvē, padarot to par enerģiju, kas virza visas mūsu aktivitātes, lai mūsu liecības dēļ Vārds varētu būt par gaismu, sāli un raugu, kas pakāpeniski pārveido sabiedrību. Šajā mēnesī izvēlēsimies un koncentrēsimies uz vienu no daudzajiem Dzīvības Vārdiem no Evaņģēlija un pielietosim to praksē. Mūsu prieks bagātināsies ar vēl vairāk prieku.

Chiara Lubich