Lai visi būtu viens (Jņ. 17, 21)
Dēļ šiem vārdiem esam piedzimuši,
lai nestu pasaulē vienotību.
Chiara Lubich

«Jūs jau esat tīri to vārdu dēļ,
ko Es uz jums esmu runājis»
(Jņ. 15:3).

FONTA LIELUMS  aA aA 
Dzīvības Vārds 2013 12
Decembris, 2013
«Un jūs lai Tas Kungs dara vēl pilnīgākus, vairodams mīlestību, kas jūs vieno savā starpā un ar visiem citiem» (1. Tes. 3:12).

Svētais Pāvils bieži vērsās pie savām kopienām ar šādiem vārdiem, kuros ir ietverts vēlējums un tajā pašā laikā lūgums Kungam pēc īpašām žēlastībām (sal. Ef. 3:18; Fil. 1:9 utt.).

Šajā gadījumā viņš lūdz tesaloniķiešiem vienmēr lielāku un pārpilnu savstarpēju mīlestību. Tas nav domāts kā slēpta kritika, it kā viņu kopienā būtu savstarpējās mīlestības trūkums, bet gan kā atgādinājums par mīlestības dabas likumu, kas ir tās nepārtraukts pieaugums.

«Un jūs lai Tas Kungs dara vēl pilnīgākus, vairodams mīlestību, kas jūs vieno savā starpā un ar visiem citiem»

Tā kā mīlestība ir kristīgās dzīves centrā, ja tā neaug, tas ietekmē visu kristīgo dzīvi, tā kļūst vājāka un var pat izdzist.

Ir par maz saprast tuvākmīlestības bausli, kā arī par maz ar entuziasmu izbaudīt tā impulsus un dedzību mūsu pievēršanās Evaņģēlijam sākumā. Ir nepieciešams, lai mīlestība augtu, uzturot to vienmēr dzīvu, aktīvu un darbībā. Un tas notiks, ja spēsim arvien vairāk un devīgāk uzņemt dažādās iespējas, ko dzīve mums ik dienas dāvā.
 
«Un jūs lai Tas Kungs dara vēl pilnīgākus, vairodams mīlestību, kas jūs vieno savā starpā un ar visiem citiem»
 
Pēc svētā Pāvila domām kristiešu kopienai ir jāizstaro svaigums un siltums kā patiesai ģimenei. Tāpēc ir saprotams apustuļa nodoms, kāpēc viņš brīdina par briesmām, kas tai visbiežāk draud: individuālisms, seklums, viduvējība. Taču viņš arī vēlas lai tā izvairās no citām nopietnām briesmām, kas tiešā veidā saistītas ar iepriekšējām: nodoties sakārtotai un mierīgai dzīvei, taču kas ir noslēgta sevī. Viņš vēlas atvērtas kopienas, tā kā tas mīlestībai pieklājas, mīlēt ticības brāļus un tajā pašā laikā iet pretī visiem, būt jūtīgam attiecībā uz visu citu vajadzībām. Mīlestības dabā ir uzņemt jebkuru personu, veidot tiltus, atzīstot pozitīvo un apvienojot vēlmes un spēkus ar visiem labas gribas cilvēkiem.
 
«Un jūs lai Tas Kungs dara vēl pilnīgākus, vairodams mīlestību, kas jūs vieno savā starpā un ar visiem citiem»

Tātad kā dzīvot saskaņā ar šī mēneša Dzīvības vārdu? Cenšoties augt savstarpējā mīlestībā mūsu ģimenēs, darbā, kopienās vai baznīcas organizācijās, mūsu draudzēs, utt.

Šis Vārds aicina mūs uz pārbagātu mīlestību, mīlestību, kas pārspēj viduvējību un dažādus šķēršļus, kas rodas no mūsu sarežģītās patmīlības. Pietiek apdomāt par dažādiem mīlestības aspektiem (tolerance, sapratne, savstarpēja pieņemšana, pacietība, gatavība pakalpot, žēlsirdība uz reāliem vai iedomātiem tuvākā trūkumiem, dalīšanās ar materiālajiem labumiem, utt.) lai atklātos daudz iespējas to praktizēt.

Un acīmredzami, ja mūsu kopienā būs šāds tuvākmīlestības klimats, tā siltums neizbēgami izplatīsies tālāk uz visiem citiem. Arī tie, kuri vēl nepazīst kristīgo dzīvi jutīs tās pievilcību un ļoti viegli, gandrīz nemanot, viņi tiks iesaistīti līdz jutīsies par vienas ģimenes locekļiem.

Chiara Lubich