Lai visi būtu viens (Jņ. 17, 21)
Dēļ šiem vārdiem esam piedzimuši,
lai nestu pasaulē vienotību.
Chiara Lubich

«Jūs jau esat tīri to vārdu dēļ,
ko Es uz jums esmu runājis»
(Jņ. 15:3).

FONTA LIELUMS  aA aA 
Dzīvības Vārds 2015.12

Decembris, 2015

«Sataisāt Tam Kungam ceļu, darāt līdzenas Viņa takas» (Mk. 1,3).

Šie vārdi attiecas uz mani. Kungs nāk un man jābūt gatavam viņu uzņemt. Katru dienu es lūdzu: “Nāc, Kungs Jēzu”. Un viņš atbild: “Jā, es nāku drīz” (skat. Atkl. 22, 17.20). Viņš stāv pie durvīm un klauvē, lai iekļūtu iekšā (skat. Atkl. 3, 20). Nevaru atstāt viņu ārpus savas dzīves.

Aicinājums uzņemt tuvojošos Kungu nāk no Jāņa Kristītāja. Tas bija izteikts tā laika ebrejiem. Viņš tos aicināja izsūdzēt grēkus un atgriezties, mainot savu dzīvi. Viņš bija pārliecināts par Mesijas parādīšanos kuru katru brīdi. Vai tauta, kas viņu jau gadsimtiem gaidīja, to atpazīs, klausīs viņa vārdam, viņam sekos? Jānis zināja, ka lai varētu viņu uzņemt ir jāsagatavojas, tāpēc ir šis prasīgais aicinājums:

«Sataisāt Tam Kungam ceļu, darāt līdzenas Viņa takas»

Šie vārdi attiecas uz mani, tāpēc ka Jēzus turpina nākt katru dienu. Katru dienu klauvē pie manām durvīm, un arī man, līdzīgi kā ebrejiem Kristītāja laikā, nav viegli viņu atpazīt. Tajā laikā, pretēji daudzu gaidītajam, viņš parādījās kā pazemīgs galdnieks no nenozīmīga ciemata, Nācaretes. Šodien viņš nāk zem emigranta maskas, kā bezdarbnieks, kā darba devējs, kā skolas biedrs, ģimenes loceklis, arī kā personas, kurās Kunga seja neparādās visā savā spožumā, gluži pretēji, bieži tā šķiet paslēpta. Viņa klusā balss, kas aicina uz piedošanu, uzticību un draudzību, atteikšanos no izvēlēm, kas ir pretējas Evaņģēlijam, bieži vien tiek nomākta ar citām balsīm, kas mudina uz naidu, personīgo labumu, korupciju.

No šejienes ir līdzība par līkumainu un nelīdzenu ceļu, kas atgādina šķēršļus, kas kavē Kunga atnākšanu mūsu ikdienas dzīvē. Nav vērts uzskaitīt zemiskumu, egoismu, grēkus, kas dzīvo mūsu sirdī un dara mūs aklus, ka viņu neredzam un kurlus, ka viņu nedzirdam. Ikviens no mums, ja ir atklāts, zina kādi ir šķēršļi, kas traucē tikties ar Jēzu, ar viņa vārdu, ar personām ar kurām viņš sevi identificē. Un lūk Dzīvības vārda aicinājums, kas šodien ir vērsts tieši uz mani:

«Sataisāt Tam Kungam ceļu, darāt līdzenas Viņa takas»

Izlabot to nostāju, kas man liek nosodīt citu, nerunāt ar to, lai tā vietā es nonāktu līdz sapratnei, mīlestībai un būtu gatavs otram pakalpot. Izlabot nepareizo izturēšanos, kas man liek nodot draudzību, liek būt vardarbīgam, pārkāpt civillikumu, lai labotos un kļūtu par personu, kas ir gatava paciest arī netaisnību, lai saglabātu attiecības, būt gatava personiski maksāt par to lai manā apkārtnē vairotos brālība.

Šie vārdi, kas mums tiek piedāvāti šajā mēnesī ir grūti un spēcīgi, taču tajā pašā laikā tie mūs atbrīvo, tie var mainīt manu dzīvi, atvērt mani uz tikšanos ar Jēzu, tā ka viņš nāk un dzīvo, darbojas un mīl manī.

Šie vārdi, ja tiem sekojam, var darīt vēl daudz vairāk, tie var likt dzimt Jēzum mūsu vidū, kristiešu kopienā, ģimenē, grupās, kurās darbojamies. Jānis par to stāstīja visiem cilvēkiem: un Dievs “nāca un dzīvoja starp mums” (Jņ. 1, 14), savas tautas vidū.

Tāpēc vēlamies, palīdzot viens otram, izlabot savu attiecību takas, iztaisnot katru līkumu, kas var būt mūsu starpā, dzīvot saskaņā ar žēlsirdību uz kur esam aicināti šajā gadā. Tādā veidā kopā kļūsim par māju, par ģimeni, kas ir spējīga uzņemt Dievu.

Tie būs Ziemassvētki: Jēzus atradīs taisnu ceļu un varēs palikt mūsu vidū.

Fabio Ciardi